Koji je ekonomski uticaj broja junica na farmi?

Predstavljamo primer iz Francuske.

Među mnogim faktorima koji doprinose profitabilnosti poslovanja, obnavljanje stada igra važnu ulogu. U Francuskoj je prosječna stopa obnove 35%, čak i ako postoje velike razlike između farmi.

Da li se zaista isplati imati još nekoliko junica?

Hajde, da objasnimo! Da biste uzgajali junicu, morate je: hraniti, čuvati i brinuti o njoj tokom njenog rasta. Za smeštaj je potrebno planirati ukupno između 200 i 500 € po junici, odnosno ulaganje neophodno za njeno prisustvo na pašnjaku i u objektu zimi. Što se tiče ishrane, akumuliranjem količine zamene za mleko (ili punomasnog mleka), vlakana, stočne hrane i koncentrata... Troškovi su između 800 i 1.200 eura po junici, od rođenja do prvog teljenja. Osnovno, potrebno je obezbediti ispašu i proizvodnju stočnih zaliha. A ako se ove pašnjaci koriste za junice, one se ne mogu koristiti za drugu aktivnost koja stvara prihod, kao što je proizvodnja useva za prodaju. Uzmimo farmu sa 65 muznih krava po ceni od 1.800 eura po uzgojenoj junici. Ako se stopa obnavljanja smanji sa 40 na 25%, odnosno sa 25 na 15 uzgojenih junica godišnje, to će predstavljati uštedu od 18.000 eura. Konačno, ovo stado će takođe imati manje prvih teladi i stoga će imati bolju efikasnost ishrane. Ovo će dodatno poboljšati profitabilnost poslovanja. Ukratko, što više junica uzgajate, više radnog vremena i troškova dodajete. Uzgoj manji broj junica, ali njihov bolji uzgoj uz prilagođene programe ishrane doprinosi profitabilnosti farme.

Da li je ista situacija i kod nas, saznajte i pozovite nas!

 

Značaj smanjivanja gubitka silaže?

Među mnogim faktorima koji doprinose profitabilnosti farme, silaža igra važnu ulogu.

Uočeni gubici slažu predstavljaju 5 do 20% tonaže suve materije.

Ali odakle ti gubici? Hajde, objasnimo!

Pravljenje silaže podrazumeva pretvaranje zelene krme u konzervisanu, stabilizovanu stočnu hranu pogodnu za ishranu stoke.

Nakon zatvaranja silosa i kada se ostatak kiseonika iscrpi, aktivnost anaerobnih bakterija dovodi do zakiseljavanja što rezultuje padom pH (pH < 5) što omogućava očuvanje stočne hrane.

Ali ponekad konzervacija nije ideja kako je planirano. Tada možemo vidjeti različite vrste gubitaka kada se silosi otvore:

  • Gubici u vidu plesni, u proseku 5%, koji utiču na konzumaciju kod životinja (smanjuje se unos) i pogoršava zdravstveno stanje (efekat mikotoksina).
  • Gubici zagrijavanjem, u proseku 15% kada je dio energije utrošio od strane prisutnih bakterija i kvasaca, tokom skladištenja i/ili kada se otvori silos.

Prilikom analize stočne hrane možemo uočiti i degradirati vrijednosti stočne hrane nakon proteolizacije ili štetnih jedinjenja kao što su alkoholi, što smanjuje proizvodnju!

Na farmi sa 65 muznih krava koja 2/3 svoje hrane skladišta u obliku silaže, gubitak 10% je direktan problem.

Smanjenje gubitaka silaže toga znači smanjenje cijene svakog kilograma stočne hrane koju konzumiraju životinje.

Dobra kontrola silaže je glavni ekonomski problem u uzgoju korisnika.

Zasnovan je na dobroj tehnici silaže (fino seckanje, pakovanje, zatvaranje silosa i sl.) i upotreba sredstava za bolju konzervaciju.

SANDERS SH d.o.o.

Industrijska zona bb

21235 Temerin

+381 60 033 4517

Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Prijavite se za newslatter